keresés a weboldalon

Természeti értékek, túrázás

Zalaegerszeget a természetkedvelők és a túrázók is szívesen keresik fel, hiszen dúslombú erdőkkel borított, szépséges táj fogadja az ide látogatókat.

Gyönyörű környezetben, szőlőkkel borított dombhátakon, erdős horhosokon, hegygerinceken, patakvölgyek mentén vezetnek a Horhosok és Páfrányok útjának túraútvonalai, melyek gyalog és kerékpárral is bejárhatók.

A kijelölt ösvények mentén megismerhető az a szelíd dombvidék, amely körülöleli Zalaegerszeget. A város déli határában található Alsóerdő rejti az országos hírnevű Azáleás-völgyet, mely 2010 óta büszkén szerepel Zala vármegye 7 természeti csodája között, mely május elején tündököl igazi pompájában, mikor élénk színű azáleabokrok virágaitól illatos a vidék.

Nyár elején a közeli levendulás csábít piknikezésre és kínál a látvány mellett szabadidős programokat, szedd magad akciókat.

Zala vármegye erdősült vidékének világát fedezhetjük fel a Csácsbozsoki Arborétumban: a kapun belépve mélyebb, lápos területre érünk, ahol mocsártölgyek, mocsárciprusok élnek, míg a domboldalakban és tetőkön tölgyesek, bükkösök találhatók. Utunkat gyönyörű növények, ligetes fenyvesek, örökzöldek, továbbá a hazai lombhullató vegetáció számos faja keresztezi; közben két hangulatos tó, valamint forrás mellett pihenhetünk le.

Az egész táj leginkább a TV-torony kilátójából látható be, ahogy dombok és lankák váltakoznak, erdők és közöttük megbújó házak sora követi egymást, távolabb pedig a Zala folyó völgyében elterülő város mutatja meg teljes valóját.

További túrázási lehetőség:

Mindszenty nyomában: A túraútvonal a Mindszenty József emlékét őrző, nevéhez köthető látnivalók mentén halad.

További látnivalók:

  • Csácsi-hegyi kápolna
  • Csácsbozsoki Mária-kút
  • Madárerdő tanösvény
  • Vári kút

További részletes információkért látogasson el Zalaegerszeg e-city, illetve a Zalaegerszeg Tourinform honlapjára.