keresés a weboldalon

Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piac

ELKÉSZÜLT A HELYI TERMÉK PIAC ÉPÜLETE
Az elmúlt években egyre fontosabbá és keresettebbé váltak a helyi polgárok, vásárlók és ide látogató turisták körében a biztonságos, egészséges, helyben készült kézműves termékek, élelmiszerek.
Ezért határoztuk el, hogy a Vásárcsarnok és a Piac tér melletti területen kialakítjuk a helyi kézműves piac épületét, ahol egy helyen lehet majd ezeket a termékeket megvásárolni, megkóstolni, sőt, képzések keretében az ősi tudásokat el is sajátítani. Az előkészítés, a tervezés és a sikeres pályázás után 718 millió forintos beruházás keretében folyt az építkezés. A termelői piac árusítási és kóstolási lehetőségek, a göcseji étkek előállításának tanulási színtere lesz, a benne helyet kapó bisztró csak 50 km-nél közelebbről származó alapanyagból készített ételeket kínálhat. Az emeleten hagyományos gasztronómiai eljárásokat lehet elsajátítani.
A régi időkben a zalai, a göcseji ember az elzárt falvakban önellátásra törekedett. Egységben élt a természettel, a föld szeretete, a kétkezi munka becsülete jellemezte, teljesítményével és erkölcsi tartásával példát adott az utána jövő nemzedékeknek. Ez az évszázadokon át csiszolódott tudás kinccsé és egyben a mi kulturális örökségünkké is vált. A történelmi belvárosban létrejövő központ a helyi termékek piacra juttatása mellett bemutatja, élteti és átörökíti ezt a sok száz éves tudást. Az épület földszintjén 6 kisbolt van, melyekben lehetősége nyílik helyi termelőknek a folyamatos értékesítésre. Ezen kívül 50 új helyi termelői placc áll az árusok rendelkezésére. A funkcionális bővítés azt is jelenti, hogy a városlakók, illetve az idelátogatók nem csak a piac nyitva tartása alatt tudják megvásárolni a termékeket, hanem azon túl is, a hét minden napján. Az épületben lesz népi játszóház, az emeleten tudásközpont, kézműves műhelyek és a hozzá tartozó kiállítótér, a tetőtérben pedig egy zalai gyógynövények tudástára is kialakításra kerül.
Valamennyi magyar fogyasztót a hazai termékek vásárlására kérünk, hogy ezzel is támogassuk sok ezer család mindennapi megélhetését, védjük a munkahelyeket, hozzájáruljunk a gazdaság fejlesztéséhez, csökkentsük az importfüggőségünket és óvjuk, vigyázzuk a környezetünket. A magyar mezőgazdaság erős, a termékeink pedig megbízhatóak és egészségesek!
Az új létesítmény két részből áll: egy kétszárnyú, kétszintes, magastetős, közel 1000 négyzetméteres épületből, valamint egy földszintes, fedett, de nyitott pajtaszerű piactérből, itt kapnak helyet a külső árusítóhelyek. A 80 négyzetméteres szövetkezeti boltban a vásárlók nap mint nap elérhetik a helyi termelők és kézművesek termékeit, s ezt szolgálja a hat, egyenként 5 négyzetméteres kis üzlet is, ahol egyebek mellett hús- és hentesárut kínálnak majd. A fejlesztés másik, turisztikai részében pedig a termelők és kézművesek termékeit, tudását, tapasztalatait felhasználva olyan Göcseji Tudásközpontot alakítanak ki, amely az év minden napján információkat nyújt a turistáknak a helyi termékek előállításának módjáról, a göcseji hagyományos paraszti gazdálkodást bemutató nyitott portákról, lehetőséget biztosítva az ősi tudás átadására. Itt egyebek mellett mód lesz a helyi termékek feldolgozására, lekvárfőzésre, savanyúságkészítésre, kenyérsütésre, valamint a hagyományos főzési technikák átadására, a régi mesterségek megismertetésére.